Zavičajni klub Usorskog kraja - Zagreb

Vijesti

Za Nikin korak

18. 09. 2018.

ZKUK Zagreb na telefonskoj sjednici UO i NO odlučio je uključiti se u humanitarnu akciju prikupljana sredstava za liječenje male Nike Zrno iz Žepča. Na predstojećem Usorskom prelu bit će postavljena kutija gdje će svi ljudi velikog srca (po čemu su Usorani poznati) moći donirati novčani iznos. Koliko će biti skupljeno objavit ćemo na stranici i FB profilu ZKUK a novac će biti uplaćen na dolje navedeni račun. Svaki prilog je dobro došao.

Tko je Nika i što joj se dogodilo možete pročitati u donjem tekstu preuzetog sa stranica Večernjeg lista ili na ovom LINKU

Na kraju teksta imate i pismo roditelja male Nike.

Prije gotovo dvije godine, sada 6-godišnja Nika Zrno iz Žepča doživjela je prometnu nesreću i zadobila ozljede mozga opasne za život. Njezinoj majci Valentini ta slika nesreće nikada se neće izbrisati iz pamćenja, piše Večernji list BiH. “Moj muž i ja krenuli smo u šetnju s Nikom i s našom drugom djevojčicom Anom. Nika je hodala pokraj mene, a muž išao iza nas i nosio Anu. U jednom trenutku sam primijetila da Nika više nije pored mene, zatim sam čula udarac, a muž je viknuo: ‘Valentina!’ Kad sam se okrenula, Nika je ležala na cesti. Udario ju je auto. Samo jedna sekunda i život nam se promijenio”, kazala je Valentina, majka malene Nike.

Skupe terapije

Nika je trenutačno na terapiji u poliklinici Glavić u Zagrebu koja se bavi neurorehabilitacijskom robotikom. Potrebno je najmanje odraditi 8 tjedana terapija kako bi se napredak mogao vidjeti. Njezini roditelji imaju dovoljno novčanih sredstava za još 6 tjedana terapija. “Jedan tjedan stoji oko 11.750 kn. Govor se vratio polako s vježbama, sada izgovara sve, ali s malim poteškoćama. Desna strana tijela joj se trese jer ima ataksiju, a lijeva joj je slaba pa radimo na jačanju mišića. Ne može sama hodati, ali uz našu pomoć i pridržavanje može koračati”, rekla je Valentina Zrno. Kako bi pomogli Niki, u njezinom rodnom gradu Žepču trenutačno se provode razne donatorske akcije kako bi Nika samostalno hodala pod nazivom “Za Nikin korak”. U nedjelju je odigrana humanitarna utakmica između RK Žepče i RK Krajina iz Cazina, a prihod od ulaznica u iznosu od 1465 KM doniran je za Nikino liječenje. U subotu će biti održana donatorska večera u jednom ugostiteljskom objektu u Žepču, na kojoj će se skupljati prilozi za Niku.

Pomoći mogu svi

Nikino liječenje bilo je mukotrpno. Prvo je prevezena u Županijsku bolnicu u Zenici, gdje je provela tri tjedna na intenzivnoj njezi, a potom su njezini roditelji stupili u kontakt s doktorom Paladinom sa zagrebačkog Rebra te je prebačena u Zagreb. Bila je u komi dva mjeseca. Kada je došla svijesti, počela je borba za oporavak jer Nika nije znala pričati, hodati ni jesti. Intenzivne vježbe i terapije donijele su rezultat, no jako su skupe i njezini roditelji nisu u mogućnosti sami ih financirati. Zato pozivaju one koji mogu pomoći da doniraju novac kako bi Nika mogla normalno proživjeti svoje djetinjstvo. Pomoći mogu i svi oni koji nisu iz Žepča, a ganula ih je Nikina priča. Uplate se mogu vršiti na žiro-račun Nikina oca. Damir Zrno UniCredit Bank 3383102558066166 ili na žiro-račun njezine majke Valentine Zrno u Zagrebačkoj banci, SWIFT: ZABAHR2X i IBAN, odnosno broj računa HR7123600003243950013, a sve s naznakom “Za Niku Zrno”. Njezini roditelji poručuju da, koliko god skupili, neće odustati od terapija.

PISMO RODITELJA